Jdi na obsah Jdi na menu
 


Místo posledního odpočimku Síbla který bombardoval Dunaj

2. 11. 2007

Místo posledního odpočinku Síbla který bombardoval Dunaj. Dne 19.6.1953 v zalesněném prostoru nedaleko od letiště 29.lp.Hradčany, havarovalo  letadlo typu AERO C3B v.č.403 s označením TH-18.Osádka 3 letců ve složení , por.František Tesárek a čet. Ladislav Ritter zahynuli v troskách letadla .Třetí člen por Boris Trachtulec přežil s těžkým zraněním. ObrazekM Sedlák ve své knize Letecké nehody a příhody uvádí   k této katastrofě datum 17.6.1953.Osádka prováděla cvičné bombardování  16.6 na 17.6 1953 Cílová plocha byla jižně od  polygonu  tankodromu nedaleko od Hamru na Jezeře.Že letadlo chybi se zjistilo až následující den když ho technici nenašli na své stojánce , teprve pak se začalo pátrat.

 

 

c3-b-vc-403.jpg

c-3-kurivody-1-2.jpg

 Fotografie pořízená po nálezu C-3B TH-18

 

    

    Poznámka k C3B v.č. 403 tento stroj se podílel na bombardování zamrzlého Dunaje/ leden 1947/ tehdy patřil do stavu VLÚ v Praze a na trupu a spodní části levého a pravého křídla nesl označení V-14 po celou dobu trvání / 4 / denní akce letoun pilotoval škpt. Taudy.

 

c-3-kurivody-protokol.jpg

Příčinou katastrofy bylo předčasné zavření klapek po vzletu letadla , následovalo prosednutí stroje a pád do korun stromů.
Boris Trachtulec se dokázal i přez své těžké zranění z vraku letadla dostat ven a plazil se 500metrrů od vraku letadla, směrem kde tušil cestu k letišti .....tam ho také vojáci našli .....následující den na večer, naprosto vyčerpaného:
Boris Trachtulec po svém zotavení a vyléčení začal znovu létat. Později sloužil u Dopravního Výsadkového pluku v Mošnově jako RTG
na
IL-14.
Boris Trachtulec odešel do leteckého nebe v roce 2000.
JardaKVLH
http://www.leteckabadatelna.cz/havarie-a-sestrely/detail/71/
 

Náhledy fotografií ze složky AERO- C3B z Hradčan

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář